Stokastik göstergesi ve kullanımı finansal piyasalardaki trendlerin yönünü belirlemek için kullanılan bir teknik analiz araçtır. İndikatör, fiyat hareketlerinin hızını ve yönünü göstermek için tasarlandı. George Lane tarafından geliştirildi ve 1950’lerde popüler hale geldi.
Stokastik indikatör, belirli bir periyod içerisinde fiyatların yüksek ve düşük değerlerini kullanır. İndikatör, mevcut fiyatın belirli bir periyod içerisindeki en yüksek ve en düşük fiyatlarla karşılaştırarak fiyatın yüksek veya düşük olduğunu belirler. Bu, fiyatların potansiyel olarak düzeltmeye hazır olduğunu veya yön değiştirebileceğini gösterir.
Stokastik indikatör, fiyatların yükseliş eğiliminde olduğunu gösterirken, 100 seviyesinin üzerinde bulunması, fiyatların aşırı alım bölgesinde olduğunu; düşüş eğiliminde olduğunu gösterirken, 0 seviyesinin altında bulunması, fiyatların aşırı satım bölgesinde olduğunu gösterir.
Stokastik indikatör, birçok yatırımcı tarafından fiyat trendlerini ve fiyatların yön değiştirebileceği noktaları tahmin etmek için kullanılır. Ancak, tek başına kullanıldığında yanıltıcı sonuçlar verebilir ve diğer teknik analiz araçlarıyla birlikte kullanılması önerilir.
Stokastik indikatör, finansal piyasalardaki boğa veya ayı piyasa dönüşlerinin zamanını belirlemek için kullanılan önemli bir teknik analiz araçtır. İndikatör, fiyatların belirli bir periyod içerisindeki yüksek ve düşük değerlerini kullanarak, mevcut fiyatın yüksek veya düşük olduğunu belirler.
Bu, fiyatların potansiyel olarak trend değiştirebileceğini veya düzeltmeye hazır olduğunu gösterir. Stokastik indikatöründe kullanılan %K ve %D değerleri, fiyat hareketlerinin momentumunu gösterir.
Bu değerler, belirli bir periyod içinde oluşan en yüksek ve en düşük fiyatlar kullanılarak hesaplanır. %K, bir varlığın mevcut fiyatının belirli bir periyod içindeki en yüksek ve en düşük fiyatlarla olan ilişkisini gösterir ve %D ise %K değerinin basit hareketli ortalamasıdır.
Bu değerlerin grafik üzerinde görüldüğü 80-100 arası bölge aşırı alım bölgesi, 0-20 arası bölge ise aşırı satım bölgesidir. %K eğrisinin %D eğrisini yukarı yönlü kesmesi durumunda alış sinyali, aşağı yönlü kesmesi durumunda satış sinyali verir.
Stokastik indikatörü, trend dönüşlerinin yanı sıra aşırı alım veya aşırı satım seviyelerinin de tespit edilmesinde kullanılır. Stokastik indikatörü, varsayılan olarak 14 periyodluk bir değere sahiptir. Ancak, bu değer gün, hafta, ay veya belirlenen bir periyod olarak da ayarlanabilir. Değişen piyasa koşullarına göre periyod değeri de değişebilir.
Stokastik indikatörünün 3 farklı çeşidi bulunmaktadır:
- Hızlı stokastik,
- Yavaş stokastik,
- Full stokastik.
Hızlı stokastik, piyasa değişimlerini hızlı bir şekilde gösterir ancak bu durum, indikatörün hata olasılığının artmasına neden olabilir. Yavaş stokastik, daha düzgün ve doğru sinyal verme eğilimindedir ancak değişimleri gösterirken biraz daha yavaştır.
Full stokastik ise hızlı ve yavaş stokastik indikatörlerinin birleşimidir ve piyasa değişimlerini doğru bir şekilde gösterirken aynı zamanda hata olasılığını da düşürmeyi amaçlar.
Contents
Stokastik RSI Nasıl Çalışır?
Stokastik RSI, stokastik göstergenin bir varyasyonudur ve Relative Strength Index (RSI) göstergesi ile birleştirilmiştir. Stokastik RSI, fiyat ve momentum verilerini kullanarak fiyatın momentumunun yüksek veya düşük olduğunu belirler ve bu bilgi ile alım-satım sinyalleri verir. Stokastik RSI, fiyat hareketlerinin yüksek ve düşük seviyelerini belirler ve fiyatın mevcut seviyesini geçmiş seviyelerine göre gösterir.
Stokastik RSI Kaç Olmalı?
Stokastik RSI, 0 ila 100 arasında bir değer alır. Genellikle, 20 seviyesi düşük momentumun, 80 seviyesi yüksek momentumun bir göstergesidir. Eğer stokastik RSI 20 seviyesinin altında ise, fiyatın momentumu düşük ve satım için bir sinyal olarak kabul edilir.
Eğer stokastik RSI 80 seviyesinin üzerinde ise, fiyatın momentumu yüksek ve alım için bir sinyal olarak kabul edilir. Ancak, stokastik RSI’nin ne zaman alım veya satım için bir sinyal verdiği her zaman aynı olmayabilir ve diğer teknik analiz araçları ile birlikte kullanılması önerilir.
RSI İle Hangi İndikatör Kullanılır?
Relative Strength Index (RSI) indikatörü, teknik analizde fiyat hareketlerinin momentumunu ölçmek için kullanılan popüler bir indikatördür. RSI indikatörü, diğer teknik analiz araçları ile birlikte kullanılabilir ve birçok yatırımcı tarafından fiyat trendlerinin takip edilmesi, alım-satım sinyallerinin belirlenmesi ve overbought ve oversold durumlarının takibi için kullanılır.
Bunlar arasında Moving Average, Bollinger Bands, MACD gibi indikatörler bulunabilir. Ancak, RSI indikatörünün ne zaman ve nasıl kullanılacağı yatırımcının stratejisi ve hedeflerine bağlıdır ve her yatırımcı için en uygun olan indikatörler farklı olabilir.